Iværksætter Kvinder i netværk skal give mændene baghjul

Kvinder i netværk skal give mændene baghjul
Erhvervs- og Byggestyrelsen sætter lige nu ekstra fokus på kvindelige virksomhedsledere. Der er nemlig alt for få kvinder, der starter virksomhed, og dem, der gør, vækster mindre end virksomheder ejet af mænd. Erhvervs- og Byggestyrelsens initiativ bakkes op af Væksthus Nordjylland, idet kvindelige nordjyske virksomhedsejere og iværksættere fra august kan deltage i et 100 procent mandefrit netværk.
Kvinder i netværk skal give mændene baghjul
Kvinder, der bliver iværksættere, er med til at skabe et varieret og dynamisk erhvervsliv. Men i forhold til mænd er der langt færre kvinder, der bliver selvstændige.

– Både hvad angår pasningsmuligheder og kultur, er forholdene i Danmark særdeles gunstige. Kigger vi på arbejdsmarkedet, er danske kvinder mere erhvervsaktive end kvinder i andre lande. Dermed burde danske kvinder have en tilsvarende god mulighed for at starte egen virksomhed. Men de vælger i høj grad at få job i det offentlige. Derfor vil vi gerne gøre en ekstra indsats for de kvindelige ejerledere i Nordjylland, så vi sikrer, at flere af dem bliver lige så dygtige som mændene til at skabe arbejdspladser og vækst. Netværket starter formelt op efter sommerferien, og man kan tilmelde sig allerede nu, siger Rikke Larsen, vækstkonsulent i Væksthus Nordjylland.

Tilladt at diskutere kvindernes udfordringer

Væksthus Nordjyllands nye netværk for kvinder giver deltagerne et helt lukket forum, hvor det er tilladt at diskutere de udfordringer, som lige netop kvinderne står med i forbindelse med opstart og drift af egen virksomhed.

– Kvinder driver virksomhed med en større grad af empati og hensyntagen til familieliv, hus og børn. Det at lykkes i erhvervslivet handler mindre om millionoverskud og arbejdspladser. Det er der ikke noget galt med, men vi vil gerne være en katalysator for en udvikling, hvor flere kvinder tør udnytte deres vækstpotentiale, siger Rikke Larsen.

En af de deltagere, der allerede har tilmeldt sig, er Inger Steen Møller, der driver den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture i Nørresundby.

– Jeg har ikke tilmeldt mig netværket, kun fordi det er for kvinder. Indholdet passer rigtig fint til den vækst og konsolidering, vi gerne vil opnå, men samtidig synes jeg, det er befriende at kunne diskutere vores udfordringer i et rendyrket kvindenetværk. I den traditionelle mandeverden er der en tendens til skønmaleri. Det går altid kanon godt, selvom virkeligheden måske er en anden. Det er der markant mindre af blandt kvinder, og derfor ser jeg frem til en mere ærlig og direkte sparring deltagerne imellem, siger Inger Steen Møller, Huset Venture, der på 4½ år er gået fra nul til 20 medarbejdere.

Tryktest af virksomhedernes planer

Netværket tryktester på skift deltagernes virksomhedsplaner og fokuserer desuden på virksomhedens indre kraft og de ydre barrierer. Desuden får deltagerne lavet personprofiler og modtager faglige input fra de øvrige deltagere og Væksthus Nordjylland. I Midtjylland har Væksthuset tidligere kørt lignende netværksforløb for kvinder, og her er erfaringerne meget positive.

– Vi kan helt tydeligt se, at kvinderne i vores netværk får problemerne på bordet langt hurtigere end i tilsvarende netværk for mænd. De er ikke bange for at tabe ansigt, og der går ingen skår af dem, fordi de viser, at de har nogle udfordringer i det daglige. På det område er det vigtigere for mænd at holde en facade, hvor kvinder i højere grad har lyst til at snakke om problemerne. De kvinder, vi har haft igennem netværksforløbet, har virkelig lagt fra land og har indfriet et vækstpotentiale, som ellers ville være blevet i skuffen. Derfor gavner det i den grad virksomheden at deltage, siger Annette Tina Troelsen, vækstkonsulent i Væksthus Midtjylland.

Fakta om kvinder vs mænd i erhvervslivet

Målt på omsætningen er virksomheder etableret af mænd langt foran kvinders virksomheder. Faktisk er den samlede omsætning efter fem år i virksomheder etableret af mænd seks gange større end tilsvarende for kvinder. Dette tal skal ses i forhold til, at der kun er tre gange så mange mandlige som kvindelige iværksættere. Den gennemsnitlige omsætning er lige knap dobbelt så stor i mændenes virksomheder som i kvindernes virksomheder.

Der er også stor forskel på hvilken slags virksomheder, de typisk vælger at starte. Hele 98 procent af kvinderne står ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen i spidsen for hobbyvirksomheder, life style-virksomheder og virksomheder med under 10 ansatte, og kun to procent af de kvindelige virksomhedsejere skaber arbejdspladser med flere end 10 ansatte. Dobbelt så mange mænd formår at etablere virksomheder med flere end 10 ansatte, og den forskel vil Væksthus Nordjylland med et helt nyt erhvervsnetværk kun for kvinder være med til at mindske.

Over halvdelen af de virksomheder, som kvinder starter inden for videnservice (it, revision, virksomheds-rådgivning og markedsføring), eksisterer stadig efter tre år, mens tallet for eksempelvis detailforretninger er noget lavere. Kun lidt over fire ud af 10 detailforretninger overlever således opstartsperioden. Efter fem år eksisterer færre end en tredjedel af kvindernes virksomheder startet inden for detailhandel. Både inden for videnservice og detailhandel har mænds virksomheder en bedre chance for at overleve (kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen).

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *