Iværksætteriet bombet mere end seks år tilbage

Den hastigt voksende negative udvikling i iværksætteriet i 2. halvår betyder, at det samlede antal nystartede virksomheder i 2011 ventes at blive lavere end i 2010, der i forvejen var et katastrofalt iværksætterår.

I november 2011 blev der ifølge analyse- og kreditvirksomheden Experian etableret 1447 nye virksomheder. Det er et fald på 6 pct. i forhold til samme måned 2010.

”De seneste års krisestemning er gået i blodet på en stor del af erhvervslivet, som har en meget forsigtig og realistisk bedømmelse af markedet. Derfor er man også tilbageholdende med iværksætteriet, der er bombet mere end 6 år tilbage. Antal nyetablerede virksomheder ligger i 2011 langt under niveauet fra 2005. Det svækker naturligvis det potentielle vækstlag af små og mellemstore virksomheder i dansk økonomi og vidner også om fortsat vanskelig adgang til likviditet,” cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

I november er det især Fyn, der har droslet markant ned for iværksætteriet med et fald på mere end 30 pct. Ser man på 2011 samlet, så er det Sydjylland, Sjælland og Lolland-Falster, der ligger lavest i antal virksomhedsetableringer set i forhold til 2010.

”Der er ikke noget nyt i, at der er noget længere mellem virksomhedsetableringerne i Lolland-Falster og dele af Sjælland, hvor ordrebøgerne også er tyndere. Men det er en ret ny tendens, at tempoet er gået ud af erhvervslivets vækst i Sydjylland. Det kan bl.a. skyldes, at den store tyske økonomi også er ved at gå ned i gear og står foran ganske lav vækst i 2012. Fra nytår forhøjes så de danske punktafgifter på grænsehandelsfølsomme varer, hvilket yderligere vil flytte omsætning og virkelyst væk fra Sydjylland og ned syd for grænsen,”
vurderer Bo Sandberg.

Fald fra 28.000 til under 19.000 nye virksomheder årligt
Dansk Erhverv forventer, at antallet af nystartede virksomheder lander på ca. 18.700 i 2011. Til sammenligning blev der i 2006-2008 i gennemsnit etableret 28.100 virksomheder årligt. I forhold til perioden før krisen er iværksætteriet således faldet med ca. 1/3.

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *