Lær mere om familieopstilling her

familieopstilling

Hvis du den seneste tid har fulgt med i medierne, så er der en god chance for at du har hørt ordet familieopstilling blive nævnt i en række forskellige sammenhænge. På trods af denne lidt spøjse betegnelse, så viser det sig ved nærmere eftersyn faktisk at være en ganske præcis betegnelse.

For yderligere viden omkring emnet, så kan du også se denne informative YouTube video om familieopstilling.

Hvad er familieopstilling?

Familieopstilling er kort sagt en terapeutisk terori, der i det store hele netop går ud på at arbejde med en families dynamik – og dette gøres ved at stille familiemedlemmerne op ved siden af hinanden for derved at tage et nærmere kig på nogle af familiens grundlæggende mekanismer.

Terapeuten antager således en slags fugleperspektiv, der har til formål at muliggøre en mere objektiv analyse af en given families måde at fungere på.

Hvordan fungerer familieopstilling?

Måske tror du at familieopstilling involverer tilstedeværelsen af hele din nærmeste familie. Dog er dette på ingen måde tilfældet. Selvom familieterapi er baseret på gruppeterapi, så er de andre medlemmer af terapigruppen faktisk ikke dine familiemedlemmer, men snarere stedfortrædere for bestemte medlemmer. Så hvis man f.eks. har brug for at arbejde med en specifik problemstilling, der involverer ens far, så vil denne stedfortræder nu nu symbolisere faren. Til at styre slagets gang ledes terapigruppen af en såkaldt ”facilitator”, der vil typisk dykke forsøge at identificere følgende emner:

  • Hvilket problem er der tale om?
  • Hvordan ønsker man at familieopstillingen skal hjælpe til at skabe en forandring?
  • Hvilken forandring vil være det idelle resultat af familieopstillingen?
  • Hvilke betydningsfulde hændelser er vigtige i den families historik?

Efter at have identificeret disse overordnede emner, så kan facilitatoren nu begynde at arbejde på at læse problemstillingerne. Familieopstilling er således en særdeles effektiv måde, at komme til bunds i en families problemer på.

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *