Nordjyske virksomheder vil til Afrika

Der skal mere fart på internationaliseringen af det nordjyske erhvervsliv. Derfor sætter Væksthus Nordjylland nu fokus på Afrika, og initiativet skal trække på de positive erfaringer fra Asien, hvor Væksthus Nordjylland tidligere har kørt projekter.

Efter en række succesrige netværksforløb i Asien, hvor nordjyske virksomheder har skabt arbejdspladser og etableret produktionsenheder, er turen nu kommet til Afrika. Derfor søsætter Væksthus Nordjylland nu et nyt initiativ, hvor nordjyske virksomheder, der har mod på at prøve kræfter med et gigantisk marked med tocifrede årlige vækstrater, kan netværke og trække på fælles erfaringer.

 Væksthus Nordjyllands fornemste opgave er at inspirere til vækst og øget eksport, og det har vist sig, at netværkstankegangen er et super stærkt værktøj til deling af viden og eksporterfaringer. Vi kan se, at virksomhederne på forbilledlig vis supplerer og hjælper hinanden, selvom de på visse områder konkurrerer, og det styrker os i troen på, at der er plads til et nyt initiativ med fokus på Afrika, siger Bjarne Brodersen, vækstkonsulent i Væksthus Nordjylland.

 Til Afrika-projektet får Væksthuset i Nordjylland brug for en lang række konsulenter med erfaring fra Afrika for at sikre de nordjyske virksomheder det bredest mulige erfaringsgrundlag at trække på. Ifølge ambassadør Johnny Flentø i Mozambique har Afrika de seneste 15 år oplevet verdens 7.-højeste vækstrate, og selvom der ikke er nogen nem genvej til succes på det afrikanske kontinent, er det ifølge den danske bestyrelsesformand for West African Fish i Ghana ubegribeligt, at så få nordjyske virksomheder driver forretning i Afrika.

 Vi er siden 2006 blevet den største akvakultur-farm (opdræt af levende fisk, red.) i Afrika og samtidig den mest miljøvenlige, fordi vi har så meget bæredygtighed med i bagagen fra vores produktion af fisk i Denmark. Alle forventede, at vi ville eksportere til Europa, men vi har valgt at sælge til hjemmemarkedet i Ghana, fordi det skaber så mange positive afledte effekter lokalt. Man skal være til stede dernede for at lykkes, og det kræver hårdt arbejde og stor tålmodighed, men det er mig en gåde, hvorfor der ikke er flere nordjyske virksomheder dernede. Der er mange muligheder, siger Mogens Mathiasen, der ud over at være medstifter af West African Fish Ltd. også er CEO i Royal Danish Seafood Group A/S og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Industri.

 200 virksomheder deltager i netværk under Væksthus Nordjyllands Flere Virksomheder i Vækst-program. P.t. er der etableret cirka 30 netværk, og det netop offentliggjorte globaliseringsprogram Global giver plads til endnu flere netværk og individuelle udviklingsforløb med fokus på internationalisering.

 Støtteordninger ved etablering i Afrika
Der er etableret adskillige støtteordninger, der skal gøre det nemmere for danske virksomheder at afdække markedsmulighederne og siden etablere virksomhed i Afrika. Eksportrådet, der netop har udstationeret en medarbejder i Nordjylland, kan sammen med den lokale ambassade yde støtte og rådgivning, mens Danida tilbyder en lang række støttemuligheder for virksomheder, der ønsker at operere i Afrika. Mulighederne omfatter blandt andet lånefaciliteten Mixed Credit, der er et rentefrit lån til køb af dansk teknologi i forbindelse med etableringen i Afrika. Desuden driver Danida B2B-programmet, der fokuserer på overførsel af viden mellem Danmark og Afrika. Innovative Partnerships for Development (IPD) støtter partnerskaber, der fremmer strategisk CSR og socialt ansvarlig innovation (Base of the Pyramid) i Danidas programsamarbejdslande. Desuden tilbyder Nordisk Projekteksportfond (Nopef) rentefrie lån på op til 40 procent af de godkendte forstudieomkostninger ifm. etablering i Afrika. Nopef prioriterer projekter, som fremmer grøn vækst, innovation og bæredygtig udvikling. Læs mere på http://newspublicator.dk/e10/parker/pm/52016f2f751d9977/0/link/5525735c3113ce6b og www.nopef.com

 

Om Væksthus Nordjylland
Væksthus Nordjylland er et af fem Væksthuse i Danmark og er finansieret af Erhvervs- og
Byggestyrelsen. I Væksthusene kan virksomheder på Danmarks regning få lagt deres Vækstplan og gjort udfordringer til muligheder. I Væksthus Nordjylland kan du få kortlagt dine forretnings-muligheder af et stærkt hold af uvildige vækstkonsulenter. Du kan trække på vores specialiserede viden, og vi åbner dørene til et stort netværk af rådgivere, der kan implementere din vækstplan.         

Vi giver tilskud til virksomheder, der vil købe privat rådgivning til at igangsætte målrettede udviklingsforløb, der skaber vækst. Det sker i tæt samarbejde med de nordjyske erhvervskontorer og med tilskud fra EU.

 

Læs mere på http://www.vhnordjylland.dk

 

Fakta om Flere Virksomheder i Vækst
Flere Virksomheder i Vækst er det største vækstprogram i Nordjylland nogensinde. Programmet opererer med et samlet EU-tilskud på 86 mio. kr. og skal i perioden fra maj 2008 til august 2012 understøtte væksten hos en lang række nordjyske virksomheder.

Programmet omfatter fire indsatsområder:

A: Kompetenceudvikling af egne medarbejdere
B: Kompetenceudvikling i netværk
C: Chef til leje
D: Tilknytning af arbejdskraft

Eksportrådets internationaliseringsrådgiver Lars Juhl Hansen, Væksthus Nordjylland, tlf. 53 54 56 96 /  ljh@vhnordjylland.dk

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *