Vi elsker iværksættere, men vil ikke starte selv

Danmark er nr. 1 i verden, når det gælder om at anerkende iværk-sættere. Vi er også i toppen som de, der overvejer at tage springet, men vi foretrækkeralligevel et fast job, viser EU-rapport. Iværksætter-kampagnen i uge 46 og medierne giver iværksættere et godt ry.

Hvis du til et middagsselskab i Danmark siger, at du er iværksætter, så vil du få flere anerkendende blikke end hvilket som helst andet sted på kloden. Iværksættere i Danmark har det absolut bedste image i verden. Kun en enkelt ud af 100 danskere er negativ. Hele 83 pct. er positive.

Men blikkene vil blive slået ned, hvis du spørger til, om andre kunne se sig selv i dit sted som iværksætter. Pænt mange ville overveje det, men når det kommer til at foretrække en karriere som selvstændig, ligger danskerne helt tæt på bunden, kun undergået af slovakker og belgiere.

Udlægningen stammer fra den seneste samlende iværksætter-rapport fra EU-Kommissionen, der vil indgå i Iværksætterindeks 2012, som udkommer under iværksætterugen i uge 46. EU-rapporten er den hidtil mest omfattende og bygger på tal fra Gallup, som har spurgt 26.000 personer i 36 lande (Europa, USA, Kina og Japan), heraf 500 personer i Danmark.

Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen:

Det er utroligt positivt, at vi anerkender iværksætternes værdi for samfundet. Begivenheder som iværksætterkampagnen i uge 46 og mediernes større fokus på iværksætterne er med til at skabe denne stemning. Det er så lidt af et paradoks, at de fleste af os foretrækker livet som lønmodtager.

Paradokset deler vi med vores nordiske venner. Svenskere, finner, nordmænd, islændinge og danskere er ene i verden om i højere grad at overveje at blive iværksætter i forhold til reelt at foretrække livet som selvstændig. Vi vil populært sagt helst blive ved vores læst.

Spørgsmålet er, om vores manglende lyst er et problem. Andre tal viser, at vi trods manglende lyst faktisk starter pænt mange nye virksomheder, og helt nye tal viser, at især de unge stormer frem. Udfordringen er i højere grad at skabe flere vækstvirksomheder.

Som det har været fremme i medierne i den forløbne uge, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen, at 8.677 danskere under 30 år i år har startet egen virksomhed, mens tallet i 2008 var 3.552.

Kilde: Entrepreneurship in the EU and beyond, 2010

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *